Creamy Spaghetti Cabonara
Kelas memasak hari ini kita akan cuba memasak masakan Itali yang popular iaitu Creamy spaghetti cabonara.
Bahan-Bahan
1 paket spaghetti (tak kisah jenama apa)2 biji kuning telur
1/2 cawan 'heavy cream' (boleh cari di pasaraya - cold storage dsb)
1 sudu 'extra-virgin' minyak zaitun (olive oil atau pakai je minyak masak or butter)
2 ulas bawang putih dicincang halus
Parmesan cheese
Susu Cair
Black pepper
Daun Pasli
*anda boleh guna udang, sotong, kepah kalau nak seafood cabonara atau hotdog dan bacon pun boleh
Cara Memasak
- Panaskan air di dalam periuk yang dicampur dengan garam. Masukkan spaghetti dan biarkan ianya masak sehingga 'al dente' atau lembut. Kemudian toskan spaghetti dan letak tepi
- Sementara tunggu spaghetti masak, ambil mangkuk kecil dan pukul 2 biji kuning telur bersama dengan 'heavy cream'. Pukul secukup rasa.
- Panaskan kuali dan masukkan bawang putih yang dicincang halus sehingga kekuningan.
- Masukkan bahan basah (udang,sotong dan sebagainya ikut citarasa) dan pastikan bahan tersebut masak.
- Kemudian, masukkan spaghetti kedalam kuali beserta dengan telur dan krim yang dipukul tadi. Kalau pekat tambahkan susu cair sedikit.
- Gaul spaghetti dan sos krim sehingga sebati.
- Taburkan parmesan cheese dan black pepper mengikut citarasa anda. Hias dengan daun pasli.
- Walla!! Satu hidangan creamy spaghetti cabonara sudah siap dan boleh dimakan.
No comments:
Post a Comment